Suratan (4)

4. Pertemuan di Kuala Lumpur (1)

Bagi menyertai satu bengkel yang dianjurkan oleh syarikat stesen televisyen terbesar (ketika ini) di Malaysia, aku telah merancang untuk tidur di rumah Akmal Afiq, sahabat lama ketika aku menuntut di sekolah Izzuddin Shah dahulu. Kini dia sudah berkerjaya stabil sebagai seorang peguam, ke arah membina kestabilan baru berkeluarga pula.

Aku menumpang tidur di rumahnya yang terletak di Sentul, sambil-sambil mengambil peluang untuk menziarahi dan bertemu dengannya. Sudah lama juga kami tidak bersua muka, sebelum ini kami ada berjumpa ketika dia masih menuntut di UIA. Ketika itu, aku mengambil peluang untuk menziarahinya di asrama kampus selepas menghadiri satu program yang dianjurkan oleh i-Medik.

Sebelum pertemuan itu pula kali terakhir kami bertemu ialah pada ketika aku akan berlepas ke Mesir. Aku sempat bermalam di rumah tukwannya yang terletak di Selama, Perak. Kali ini, aku bermalam di rumahnya di Sentul selama dua malam. Rumahnya memang terletak berhampiran dengan stesen LRT Sentul. Kalau berjalan kaki, hanya selama lebih kurang 10 minit. Kebanyakan penghuni di kawasan itu yang tidak mempunyai kenderaan sendiri akan menggunakan sepenuhnya perkhidmatan pengangkutan awam ini.

Sentul, atau secara umumnya Kuala Lumpur satu destinasi yang memberi dimensi baru kepada pandangan dan pemikiran. Aku belum berpeluang untuk meneroka kehidupan di sini, tetapi dalam setiap kali kunjungan singkat aku memperoleh banyak pengajaran yang membina persepsi baru terhadap cara aku memandang kehidupan ini.

Kawasan rumah Akmal ini majoritinya rumah bertingkat atau flat yang menggunakan lif. Tingkatnya yang tinggi-tinggi membolehkan sebuah kawasan yang kecil menampung bilangan penduduk yang ramai. Kawasan bandar Kuala Lumpur sarat dengan manusia sehinggakan ruang untuk tidur tidak mencukupi, terpaksa membina rumah yang berlapis-lapis bagi memanfaatkan ruang udara yang kosong setelah kehabisan tanah.

Manusia kini tidak lagi tidur di atas bumi sahaja, manusia semakin ramai tidur di udara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: