Entah

Lama tidak mencatat di sini. Ketika aku mencatat ini, aku sudah menjadi seorang pegawai perubatan hampir kepada tiga bulan. Semenjak kali terakhir aku catatan aku di sini, walaupun tidak menceritakan kisah semasa diri aku, banyak perubahan yang mula berlaku sama ada pada diri aku sendiri ataupun persekitaran.

Perubahan-perubahan tersebut merupakan sebahagian episod perjalanan hidup yang telah direncanakan oleh Allah SWT. Ada juga yang mengejutkan aku secara peribadi.

Aku juga telah memulakan langkah untuk menaiki beberapa peringkat kehidupan seorang manusia, dalam perjalanan menuju pengakhiran kehidupan.

Usia semakin meningkat. Jasad mula berusia dan menunjukkan tanda-tanda pertambahan tersebut. Aku pula berjalan dengan sangat perlahan.

Kerjaya doktor, menurut seorang kawan aku di Mesir, merupakan satu kerjaya idaman setiap orang. Mungkin ya bagi sesetengah orang. Tetapi tidak bagi diri aku.

Aku tidak menafikan kebajikan yang diperoleh melalui kerjaya ini. Cuma, yang tidak digemari oleh aku, kehidupannya yang tidak kena dengan kegemaranku.

Kegemaranku ialah keluasan dunia ini. Sama ada melalui pengembaraan, penerokaan, pembacaan, penelitian sejarah silam, karya seni sastera dan filem. Hal ini kerana terdapat emosi yang diselit melalui semua itu. Emosi itu disampaikan ke dalam hati dengan penghayatan. Terdapat juga pengalaman di dalam semua perkara itu.

Kerjaya doktor, merupakan satu kerjaya yang mulia tetapi bagi diri aku di negara ini kerjaya ini merupakan satu tekanan dan kongkongan. Kongkongan terhadap teori-teori yang telah digariskan oleh saintis terdahulu.

Semuanya harus tepat dan mengikut protokol. Tersilap langkah, padah akibatnya. Terkongkong dengan teori, tidak kena dengan jiwa aku.

Oleh sebab itu, bagi menghadapi hari-hari mendatang, aku cuba mencari emosi melalui kerjaya ini. Kemanusiaan yang tersembunyi di sebalik jasad yang lemah dan senantiasa rapuh.

Penghayatan itu yang cuba aku tanam dalam diri aku. Untuk meneguhkan hati aku. Aku cuba mengecilkan kehidupan kerjaya doktor ini. Aku cuba menjenguk ke luar yang lebih luas.

Aku cuba berpaut pada matlamat kehidupan yang lebih besar. Agar dapat mendepani cabaran-cabaran kecil kerjaya ini.

Dunia ini sangat luas. Aku harus sedar akan hal itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: